Het alkaline dieet, ofwel het basische dieet is een voedingspatroon dat een gezond evenwicht nastreeft m.b.t. zure en alkalische (ook "basische" genoemd) reststoffen, welke achterblijven na verbranding in het lichaam. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel.
Welke voeding is zuur en welke basisch?
Of een voedingsmiddel zuur of basisch is, hangt af van het restproduct na verbranding. Wist u dat hoewel een citroen zuur smaakt, deze toch zeer basisch is? Zuur in verzuring zegt dan ook niets over de smaak van een product. Het zegt iets over de mate waarin het product verzurend is voor het lichaam door het achterblijven van zure reststoffen.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Basische voedingsmiddelen
Basischvormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische reststoffen achter, zoals ijzer, kalium, calcium, magnesium en zink. Basischvormende voeding omvat de meeste soorten groenten en fruit, kruiden, noten en zaden, aardappelen, paddenstoelen, spruiten en kiemsoorten.
Zuur-Base Voedingswijzer
In onze Zuur-Base Voedingswijzer vindt u een uitgebreid overzicht welke voedingsmiddelen basisch- zijn en welke zuurvormend. U kunt dit overzicht hieronder downloaden, bekijken en eventueel printen.
Voor een gezonde zuurbalans op basis van het alkaline dieet geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar, in de praktijk blijkt dat wij met ons westerse voedingspatroon (veel suikers, dierlijke eiwitten, geraffineerde en bewerkte producten) per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen.
Een gezonde lichaamsfunctie vereist voldoende basische voeding. Mensen met verzuringsklachten zouden binnen het alkalische dieet in de verhouding van tenminste 80% - 20% (4 eenheden alkalisch- tegen 1 eenheid zuurvormend voedsel) moeten eten. Daarmee zou op basis van alleen voeding de zuurbalans na langere tijd hersteld kunnen worden.
Eet niet te eenzijdig!
Maar, omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het wel belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer u langdurig een te eenzijdig voedingspatroon aanhoudt, dan gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen. De verdeling van 80% basischvormend en 20% zuurvormend is te eenzijdig op de lange termijn.
Eet gezond met Alka®
Een gezonde zuurbalans binnen het basische dieet zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen kunt u bereiken door een verhouding van 60% basisch- en 40% zuurvormende voeding aan te houden, mits u dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring. Hiermee eet u voldoende gevarieerd (en lekker) en gaat u verzuring actief tegen. Met de Alka® producten kunt u dagelijks actief ontzuren. Ze bieden het basische tegenwicht waardoor u binnen het alkaline dieet kunt genieten van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.. Door actief te ontzuren herstelt en handhaaft u de gezonde zuur-base balans van het lichaam.
Voedingstips bij een alkaline dieet
Tip 1: Eet veel groenten
Groenten zijn erg gezond voor het lichaam. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines en basische mineralen. U kunt het beste de groenten beetgaar stomen en niet in de magnetron bereiden.
Tip 2: Minimaliseer suikers
Suikers, en met name geraffineerde witte suikers, zijn sterk verzurend. Wanneer u hiervan teveel binnenkrijgt verhoogt u de kans op chronische verzuring. U kunt witte suiker eventueel vervangen door ongeraffineerde rietsuikers, of door de plantaardige zoetstof Stevia.
Tip 3: Matig met fruit
Fruit bevat veel gezonde voedingsmiddelen zoals vitamines, mineralen en vezels, maar ze bevatten ook veel fruitsuikers die verzurend werken. 2 stuks fruit per dag is nog steeds een goede richtlijn!
Tip 4: Minimaliseer frisdranken en gezoete vruchtensappen uit pak
Koolzuurhoudende frisdranken bevatten enorme hoeveelheden suiker. Een fles cola of sinas bevat gemiddeld 33% suiker! Maar ook de frisdranken met kunstmatige zoetmakers zijn erg verzurend voor het lichaam. Daarbij wordt het lichaam door de toevoeging van koolzuur voor de “frisse bubbeltjes”, bij iedere slok opgezadeld met koolzuur dat het juist moet uitscheiden. Vruchtensappen uit pak zijn vanwege de wijze waarop ze zijn geproduceerd verzurend voor het lichaam. U kunt beter met mate versgeperste vruchtensappen drinken met al haar natuurlijke vitamines, mineralen en fruitsuikers.
Tip 5: Matig met vlees en vis
Vlees, en met name rood vlees bevat veel purine. Dit is een stof waaruit urinezuren vrijkomen. Vis bevat ook relatief veel purine zodat deze een verzurende werking heeft. Vis bevat ook veel goede essentiële vetzuren. Als u dagelijks actief ontzuurt, dan is 1 of 2 maal per week een visje een aanrader!