Recept van Rineke Dijkinga: Een basische wintersoep
Ingrediënten
1 stronk broccoli
1 courgette
1 ui
circa 3 aardappelen
5 stelen bleekselderij
1 teen knoflook
1 eetlepel kokosolie
1 liter water
2 biologische kruidenbouillonblokjes
3 takjes fijn gesneden verse rozemarijn
wat verse bieslook ter garnering
peper, (kruiden)zout
Bereiding
Ui en knoflook fruiten in de kokosolie. Daarna het water met de bouillonblokjes aan de kook brengen. Vervolgens de broccoli, in stukken gesneden aardappel, bleekselderij en als de courgette erbij doen en gaar laten worden. Doe de groenten er pas in als het water kookt, dat vermindert het vitamineverlies door het kookproces (dit geldt overigens voor alle groenten die je kookt).
De pan van het vuur halen, de soep pureren en rozemarijn erdoor doen. Op smaak brengen met peper en zout. Eventueel garneren met de bieslook.
VARIATIETIP:
1 theelepel gemalen brandnetel
Een paar takjes jong duizendblad er doorheen snipperen is lekker en goed voor het hart
Lekker met wat wilde zalm (uit blik) erdoor. Of met wat verbrokkelde schapenfeta er overheen.
Wil je je soep nog gezonder en ‘pittiger’? Doe dan de knoflook er pas door als je de pan van het vuur hebt gehaald.
vervang de rozemarijn door een afgestreken eetlepel mosterd.