Bereiding
Maak de spruitjes schoon. Schil de zoete aardappels en pastinaak en snijd in blokjes, circa de helft groter als de spruitjes, anders worden ze te zacht. Doe dit in de stoompan en stoom in circa 15 minuten beetgaar. Verhit de kokosolie in een hapjespan, voeg de uien en knoflook toe en fruit deze circa 5 minuten. Voeg de specerijen, tomatenpuree en kokosmelk toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog het een en ander toe aan specerijen, tamari, zout of peper. Je kunt een beetje boekweitmeel of kuzu toevoegen om de saus desgewenst iets dikker te maken of wat dunner door water toe te voegen. Voeg als de saus klaar is de gestoomde groenten toe, draai de warmtebron uit.
Serveertips: Met gekookte (naakte) haver- of gerstekorrels. Ook lekker op een boekweit pannenkoek of wrap. Serveer met een gepocheerd eitje, gebakken tempé of gestoomde kip. Lekker om er nog wat gehakte noten/(sesam)zaden/pitten over te strooien.
Tip: Gekookte haver- of gerstkorrels zijn heerlijke vervangers voor rijst. De glycemische lading van haver en gerst is veel minder hoog dan van rijst. Zodoende ontregelt het onze bloedsuikerspiegel veel minder. Bovendien bevatten haver en gerst zogenaamde bèta-glucanen: stoffen die een bijdrage leveren aan een gezond cholesterol en mogelijk ook ontstekingen in de darm afremmen en het risico op lekke darmslijmvliezen verlagen.