Fase 1: hoera, een nieuwe huidcel!
Een huidcel komt ter wereld als keratinocyt. Deze wordt geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt, wordt ze steeds verder naar het huidoppervlak (hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.
Fase 2: eindelijk volwassen
Na een paar dagen onderin de opperhuid te zijn verbleven, verplaatst de keratinocyt zich naar een nieuwe laag: stratum spinosum. In deze dikke laag groeit de keratinocyt uit tot een krachtige huidcel. Ook hier is de pH-waarde van de omgeving tussen de 7,5 en 8,5. Dat is maar goed ook: in een zure omgeving sterft de huidcel.
Fase 3: oud en wijs
In deze fase begint de huidcel af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht. De pH-waarde in deze omgeving is een stuk lager: tussen de 7,1 en 7,3. Tijdens het afsterven produceert de huidcel urinezuur. Dit is een extra verzurende factor voor de huid.
Fase 4: een leger beschermengeltjes
In dit laatste stadium is de huidcel overleden. Tijdens haar leven is ze steeds platter geworden waardoor nu alleen een platte celwand over is. Samen met duizenden andere overleden huidcellen vormt ze de hoornlaag. De hoornlaag is belangrijk voor ons lichaam: zij geeft bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen. De hoornlaag kent een pH-waarde tussen de 5,4 en 5,9. Echter, door de uitstoot van urinezuren van binnenuit kan de de hoornlaag zuurder worden dan pH 5.4. De hogere zuurgraad vormt dan een voedingsbodem voor diverse huidaandoeningen. De hoge zuurgraad heeft invloed op het huidvernieuwingsproces waardoor de huidcylcus te snel (psoriasis) of te langzaam (droge huid, eczeem) verloopt.